Vitiligo? Denk eens aan medische pigmentatie

Vitiligo-Utrecht

Huidklachten zijn er in vele vormen en maten. Zo kan je last hebben van roodheid, acne, eczeem of pigmentvlekken. In sommige gevallen ervaar je pijn of jeuk, in andere situaties gaat de klacht vooral over het uiterlijk. Hoe het ook zij, je bent verre van de enige met huidproblemen. De huidaandoening vitiligo komt voor bij ongeveer 1 á 2% van de wereldbevolking. Dat komt neer op om en nabij 240.000 Nederlanders.

Ontstaan vitiligo

Bij vitiligo ontstaan er melkwitte vlekken op de huid. Dat komt doordat de pigmentcellen op die plaatsen geen melanine meer produceren. Dit proces is onomkeerbaar, en de aandoening is chronisch. Het kan zijn dat de huid jarenlang rustig en stabiel blijft, waarna de vlekken zich plotseling toch weer uitbreiden. Eventuele haren worden op deze plaats vaak ook wit. De precieze oorzaak van de aandoening is niet bekend, al bestaan er verschillende theorieën over.

Liever een egale huid

De meeste mensen krijgen vitiligo voor hun dertigste levensjaar, en de vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wel vind je de plekken vaak rond lichaamsopeningen, zoals mond en ogen, maar ook veelal op de handen. Mocht je witte plekken op de huid aantreffen, dan kan de huisarts vaststellen of er inderdaad sprake is van vitiligo. Al met al is het geen gevaarlijke aandoening, maar mogelijk vind je het wel vervelend en zou je liever een egale huid hebben.

Behandelmogelijkheden

In sommige gevallen kunnen de plekken kleiner of minder opvallend worden, maar meestal nemen de plekken toe. Mocht je hier vanaf willen, dan zijn daar gelukkig wel mogelijkheden voor. Zo kan er lichttherapie worden uitgevoerd met ultraviolet licht. Het nadeel hiervan is dat deze behandeling erg lang duurt, tot zelfs een paar jaar. Bovendien loop je hierbij kans op huidschade. Een veilige methode om vlekken door vitiligo te verminderen, is medische pigmentatie.

Medische pigmentatie

Medische pigmentatie kan worden gebruikt om bepaalde huidverschijnselen te camoufleren of juist bepaalde delen op het lichaam weer zichtbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan ontbrekende wenkbrauwen door alopecia of een tepelhofreconstructie. Maar ook de witte plekken ten gevolge van vitiligo kunnen worden ingevuld met deze pigmenten, zodat ze minder opvallen of zelfs onzichtbaar worden.

De behandeling

Bij medische pigmentatie wordt er gebruik gemaakt van een heel precieze techniek waarbij de huid met kleine naaldjes wordt bewerkt. Op deze manier worden er pigmenten in de huid gebracht. Je kunt de techniek vergelijken met tatoeëren, maar in dit geval wordt er met pigment gewerkt in plaats van met inkt. Ook gaan de kleurstoffen minder diep de huid in en vervagen ze na een aantal jaren. Afhankelijk van de behandelde plek en de hoeveelheid zonlicht en buitenlucht, zal de medische pigmentatie na zo’n drie tot vijf jaar moeten worden bijgewerkt.

Voor jou?

Benieuwd geworden naar wat medische pigmentatie voor jou kan betekenen? Neem eens de tijd voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek bij Bruessing Secret of Beauty. De specialist vertelt je tijdens dit gesprek alles over de behandelingen en de tarieven. Tijdens de intake wordt er uiteraard uitgebreid stilgestaan bij jouw wensen. Natuurlijk kun je ook voor al je andere vragen en wensen omtrent schoonheid en je huid bij Bruessing Secret of Beauty terecht.

Deel dit artikel: