Littekens verminderen door medische pigmentatie

In een mensenleven kun je heel wat littekens oplopen. Dat kun je spreekwoordelijk opvatten, maar ook draagt bijna iedereen wel zichtbare littekens op de huid met zich mee. Een lelijke val van de fiets, een operatie of door zwangerschap. Wanneer het lichaam al deze wonden weer heelt, kun je je wel eens verbazen over het genezend vermogen van je lijf. Maar ondanks dat dat heel fijn is, kun je best wel eens wensen dat dat iets netter gebeurde.

Ontstaan

Littekens ontstaan na bepaalde huidbeschadigingen. Dat – zoals gezegd – kan op vele manieren ontstaan. Denk aan infectie, letsel, een operatie of huidaandoeningen. Daarbij krijgt de ene persoon minder mooie littekens dan de ander, afhankelijk van je genen. Ondanks dat littekenweefsel is samengesteld uit hetzelfde collageen als het weefsel dat het vervangt, is het toch net anders dan bij normaal weefsel. Ook hebben littekens vaak een gebrek aan elasticiteit. Daarnaast is er een overproductie aan collageen of een tekort in vergelijking met het omliggende weefsel. De kleur van littekenweefsel kan dan variëren van roze tot de kleur van je eigen huidskleur, of rood tot donkerbruin.

Typen littekens

Er zijn verschillende types littekens. Dit zijn:

  • Atrofische littekens: na infectie, brand of bestraling. Je ziet een dun laagje verzonken littekenweefsel, en is vaak licht doorschijnend.
  • Hypertrofische littekens: sterk verdikte littekens, bijvoorbeeld na operaties of verbranding. Je ziet dikke, roze strengen en vlekken op de huid, en kunnen na maanden of een jaar dikker worden.
  • Keloïden: kunnen over de grenzen van de verwonding heen groeien. Bedekken een groot huidgebied.
  • Na acne: kleine, diepe putjes in de huid. Soms stug, soms soepeler.

Medisch pigmenteren

Met dermatografie, ook wel medisch pigmenteren genoemd, kun je littekens op de huid grotendeels camoufleren. Laura Bruessing is eigenaar van Bruessing Secret of Beauty en heeft veel ervaring met het uitvoeren van deze behandeltechniek. Ze legt uit: ‘Doordat er pigmenten in de huid worden gebracht, proberen we het kleurverschil een stuk minder zichtbaar te maken. Op die manier vallen de littekens een stuk minder op. Dit doen we zeer nauwkeurig om een zo mooi mogelijk effect te krijgen.’

Zelfgenezend vermogen

‘Daarmee is het iets anders dan ‘reguliere’ permanente make-up,’ vertelt Laura. ‘Bij medische pigmentatie hebben de pigmenten een camouflerende functie. We gebruiken hierbij ook een andere techniek dan dat we bij PMU zouden doen. Daarbij kunnen we een medische pigmentatie-behandeling ook combineren met Scar Relaxation. Dit is een behandeling die we inzetten bij littekens waarbij de huid verhard is en geen doorbloeding meer heeft. Op die manier wordt de huid soepeler, ontstaat er weer meer bewegingsvrijheid en stimuleren we het zelfgenezend vermogen van de huid.’

Veel inzetbaar

Medische pigmentatie kan ook worden ingezet bij:

  • haarverlies (bijvoorbeeld door ziekte)
  • aangeboren afwijkingen als schisis, wijnvlek of ooievaarsbeet
  • tepelhofreconstructie
  • hypopigmentatie

Voor jou?

Benieuwd geworden naar medische pigmentatie? Neem eens de tijd voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek bij Bruessing Secret of Beauty. De specialist vertelt je tijdens dit gesprek alles over de behandelingen en de tarieven. Tijdens de intake wordt er uiteraard uitgebreid stilgestaan bij jouw wensen. Natuurlijk kun je ook voor al je andere vragen en wensen omtrent schoonheid en je huid bij Bruessing Secret of Beauty terecht.